Als professional waarbij je werk vooral bestaat uit denkwerk, sta je al gauw voortdurend “aan”. Problemen, issues zijn niet gelijk opgelost en hangen vaak met elkaar samen waardoor er al snel een veelheid aan gedachten en losse eindjes door je hoofd gaan.
Al deze mentale onrust moet je op de één of andere manier kwijt zien te raken. Anders kan deze leiden tot een chronische overbelasting en uitputting. Gelukkig is er een simpele en effectieve manier om rust en herstel voor je brein te organiseren: wandelen.
De voordelen van wandelen
Regelmatig bewegen draagt bij aan het op pijl houden van je conditie, het smeren van je gewrichten en heeft een grote invloed op je breingezondheid. Vooral bewegen in een groene omgeving is goed voor je. Wandelen helpt je om tot rust te komen, het verlaagt je stress, helpt om je gedachten te ordenen en zorgt ook nog eens voor een betere focus.
Los van alle voordelen op je gezondheid, is wandelen ook nog eens één van de makkelijkste en goedkoopste manieren om stress te verminderen. Je hebt niet perse een ander nodig (al is het wel gezellig) en je kunt op elk moment van de dag wandelen, waardoor het makkelijk in te passen is, zelf als je het druk hebt.
Wat maakt wandelen nou zo effectief in het reguleren van stress?
Dat heeft vooral te maken hoe het lichaam werkt als het met stress geconfronteerd wordt. Zodra je getriggerd wordt door een gebeurtenis ontstaat er een stressreactie die start in je brein. Je brein produceert allerlei hormonen die op elkaar in werken, zoals cortisol en adrenaline. Hierdoor verhoogt onder andere jouw alertheid en je ademhaling. Er gaat minder bloed naar je darmen, want er geen tijd voor verwerking van voedsel. Alles in je lichaam wordt in een staat van paraatheid gebracht. Je brein geeft het signaal ‘onveilig, oppassen, mogelijk gevaar’. Ervaar je veel stress dan maakt je lichaam veel cortisol en adrenaline aan, is er onvoldoende herstel dan leidt dit tot chronische stress en uiteindelijk tot uitputting.
Hoge cortisol waarden = signaal van opgebouwde stress
Hoge cortisol waarden in je lichaam geven aan dat je lichaam veel stress ervaart. Het is belangrijk om hersteltijd te nemen zodat de stresshormonen tot rust komen. Wandelen is een zeer goede manier. Tijdens een wandeling worden namelijk stoffen aangemaakt die een remmende werking hebben op cortisol. Het herstelsysteem in je lichaam kan zijn werk doen zodat je weer nieuwe reserves opbouwt voor een volgende uitdaging. Je lichaam kan prima stress aan, mits je ervoor zorgt dat er voldoende hersteltijd is.
Verlaging stressniveau en aanmaak BDNF en vitamine D3
Met wandelen verlaag je dus actief je stressniveaus. Als je wandelt beweeg je naast je lichaam ook je ogen. Je neemt zowel de structuur van blaadjes waar, als een groepje bomen verder op. Het schakelen van je ogen tussen ver en dichtbij in combinatie met het buiten bewegen zorgt er voor dat je brein BDNF en vitamine D3 aanmaakt.
BDNF is een groei-eiwit dat ervoor zorgt dat je minder vatbaar bent voor ontstekingen. Je kan beter denken en onthouden. Zonlicht in je ogen zorgt voor de aanmaak van Vitamine D3 het bewegen zorgt voor een betere opname van de vitamine D3. Je kan dus beter wandelen dan in buiten in je stoel in het zonnetje zitten. Een ander breinstofje dat wordt aangemaakt tijdens de wandeling is serotonine, dit zorgt voor een beter humeur en beschermt tegen depressieve gevoelens omdat je denken wordt vernieuwd. Anders denken is anders voelen.
Terwijl ik deze blog type, schijnt buiten de zon. Het is heerlijk weer, de herfstkleuren in combinatie met het zonlicht geeft een gouden glans aan deze dag. Tijd om de woorden die ik net heb opgeschreven in praktijk te brengen, ik trek mijn wandelschoenen aan……..later!