Over Francien - francienkramer.nl

Ik ben Francien Kramer,  ik werk als zelfstandig coach en begeleid zorgprofessionals met werkstress bij het aanbrengen van een goede werkbalans. Op deze pagina meer over mij.  

Mijn achtergrond - Ideaal & Praktijk

Werkachtergrond
Na mijn sociale studie (SPH) heb ik gewerkt in de jeugdzorg en het volwassen beroepsonderwijs (zorg&welzijn). Ambitieus en met vol enthousiasme kwam ik de beroepspraktijk binnen, ik zou mensen helpen! Ingevlogen met kerst in 1995 draaide ik mijn eerste echte diensten op een leefgroep met jongens in de leeftijd van 18-21 jaar.

Idealen en werkstress
Geweldig vond ik het. Ik kreeg een vaste baan en combineerde werk met afstuderen. Eenmaal wat langer aan het werk, vielen veel dingen mij tegen! Samenwerken met overbelaste collega’s, complexe problematiek en moeizame communicatie in de organisatie. Ik kreeg last van stress en mijn idealen werden ingeruild door de noodzaak om staande te blijven ‘Wat nou helpen? Hoe dan?’.

Ik stelde vragen als:

  • Hoe blijf ik staande in mijn werk?
  • Hoe kom ik vanuit een negatieve spiraal (negatieve gedachten) weer in flow?
  • Hoe zorg ik goed voor mijzelf?
Ik viel uit en kwam in de ziektewet. Na de diagnose ‘reuma’ bleek de weg terug naar de leefgroep niet meer mogelijk. Dit werk was fysiek te zwaar geworden.  In de jaren die volgden moest ik uitvinden wat ik nog wel kon en wat niet meer.

Vallen en weer opstaan
Deze weg verliep rommelig en was er één van steeds weer vallen en weer opkrabbelen. Reuma is een grillige ziekte, het ene moment kon het prima gaan en dacht ik dat ik er weer was, om een paar weken later weer gevloerd te zijn. Het accepteren van een chronische ziekte is een rouwproces. Ik moest een weg vinden in het enerzijds accepteren van een chronische ziekte die mijn leven van tijd tot tijd op zijn kop zet en anderzijds uitvinden wat ik nog wel kon en hoe ik werk kon inpassen met deze ziekte. Coaching was hierin voor mij zeer helpend zowel in het proces van verwerken als het zoeken naar andere invulling.

Geen one size fits all
Het vinden van een goede balans is voor iedereen anders, deze verschilt per persoon en per situatie. Balans breng je aan. Het vraagt zelfkennis en eerlijk kijken naar beperkingen en mogelijkheden. Nieuwe antwoorden vinden op de vraag ‘wat past het beste bij mij in mijn situatie?’ , ‘hoe zorg ik goed voor mijzelf?’. 

Mijn antwoord: zelfstandig ondernemer
In het werken als zelfstandig coach waarbij ik (zorg) professionals begeleidt. Dit is voor mij de meeste ideale vorm om een bijdrage te leveren en tegelijk goed voor mijzelf te kunnen zorgen.

Balans is voor mij de rode draad die alles verbindt.
Het aanbrengen daarvan echter, is naar mijn idee één van de grootste uitdagingen waar elke professional in zijn werk mee te maken krijgt. Je kunt het zelf aanbrengen, maar samen gaat het zoveel makkelijker en sneller. Meer hierover op de andere pagina’s op deze site.

Nog een paar juicy details over mij als persoon:

  • Nieuwsgierig, als kind op een trouwerij van mijn tante stonden de eigenschappen van alle gasten op kaartjes bij het bord. Je mocht jezelf zoeken…, bij mij stond; ‘wil het naadje van de kous weten’. Ik vond dat maar een stomme omschrijving. Het klonk zo negatief. Inmiddels ben ik daar overheen. Ik ben nieuwsgierig in die zin dat ik wil weten wat een ander beweegt, hoe iemand keuzes maakt en wat iemand tegenhoudt.
  • Idee rijk: ik heb veel ideeën en deel deze gevraagd en ongevraagd, vanuit de intentie om ideeën toe te voegen die helpend en inspirerend zijn bij wat de ander wil bereiken. Bij mijn klanten en vrienden sta ik bekend om mijn ‘ideetjes en tips’ .
  • Een gezin, mijn gezin bestaat uit mijn man (muziektherapeut en auto knutselaar) een zoon (woont net op zichzelf) een dochter (halverwege middelbare) en een zoon (basisschool). En een kat (Karel) We hebben dus altijd genoeg te doen.
  • Zelf kom ik uit een groot gezin. Opgegroeid in de polder en grootgebracht tussen aardappels, uien en tulpen. Mijn vader was boer en regelmatig ziek als gezin draaiden we volop mee om de boel draaiend te houden. Balans was ook toen al een kernwoord.
  • En verder; ik hou van humor, domme grapjes die zorgen voor enige relativering, kletsen met vriendinnen over de zin van het leven, ik geloof in God en een leven na de dood en ik hou van zon, zee, strand en bloemen (behalve hyacinten). Verder hou ik van appeltaart, chocola en gezond eten. Ik kan totaal niet tegen drank, ik heb een duidelijke eigen mening die ik uit maar die ik ook goed voor mij kan houden. Ik vind mensen leuk, hou van gezelligheid en geniet intens van tijd voor mijzelf (lekker lezen in een boek). Sporten is niet echt mijn ding; dat heeft vooral te maken met mijn reuma waardoor veel sporten niet echt fijn zijn, wel wandel- en fiets ik graag en doe mijn gym oefeningen op een matje.

Kennismaken? Voel je vrij om contact op te nemen!

francienkramer.nl draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders