Tegenzin doorbreken
Moe, prikkelbaar, kinderen die jengelen, een baas die wat verwacht en dan wandelen om je stress wat te reguleren… Leuk bedacht, maar pff, je hebt meer dan genoeg te doen en gewoon geen zin.
Het is zo herkenbaar; je weet dat wandelen goed voor je is, voor je lijf, om allerlei stressregulerende stofjes aan te maken, maar je hebt zo’n tegenzin. Ook ik sta echt niet elke dag te popelen om naar buiten te gaan, er is altijd wel iets wat belangrijker lijkt . Daarnaast is het gewoon makkelijker om weerstand uit de weg te gaan en comfortabel op de bank te ploffen. Dit is normaal! Weten wat goed voor je lijf is en het toch niet doen. Hoe overwin je deze weerstand?
Wat helpt zijn een aantal besluiten:
# Het besluit om van wandelen een gewoonte te maken
Het nemen van een besluit zorgt voor kracht waardoor je beter je smoesjes kan parkeren. Je zegt bijvoorbeeld; ik wandel elke dag 10 minuten weer of geen weer. Of elk weekend ga ik een uur wandelen. Of (en vul hier jouw besluit in). Het helpt niet om dingen te zeggen als ‘ja ik weet dat wandelen goed voor mij is, ik ga het eens proberen wat vaker te doen’. Dit is vrij kansloos omdat het dan afhangt van toeval of een bepaald gevoel.
Besluit of je iets wel of niet gaat doen en maak het concreet en specifiek. Vertel het ook aan je omgeving. Psychologisch werkt het zo dat je gemaakte afspraken met jezelf beter nakomt als je deze deelt met anderen.
# Het besluit om het moment te pakken bij slecht weer dagen
Kou, wind, regen kunnen zeker ontmoedigend werken maar ook hierin kun je een besluit nemen. Op de meeste regenachtige dagen zijn er namelijk altijd wel een paar momenten dat het droog is of de zon even doorkomt. Pak die momenten zodra deze zich voordoen. Het helpt natuurlijk wel als je hierin je eigen agenda kan plannen of geen afspraken hebt. Al kun je ook hier creatief in zijn door je gesprekspartner voor te stellen een blokje om te doen nu het kan.
# Het besluit om praktische bezwaren op te lossen
Het kan ook helpen om praktische drempels weg te halen zoals geen geschikte regenjas of schoenen. Investeer dan in een fijne wind en waterdichte warme jas. Het kan ook zijn dat je speciale wandelschoenen klaarlegt op een handige uitnodigende plek. Zo liggen die van mij vlakbij de buitendeur, elke keer als ik daar langsloop zie ik mijn wandelschoenen en ‘pingt’ er een ‘nog wel even wandelen’- signaal. Een plek voor jou kan misschien de achterbak van je auto zijn.
# Het besluit om het kleiner te maken
Wat mij helpt is het doen van mini-wandelingetjes, gewoon beginnen met een klein blokje en halverwege besluiten om nog een straatje verder te gaan. Het beginnen is vaak het moeilijkste, maak je dit belachelijk klein, dan is de kans veel groter dat je het doet. En voor je het weet ben je toch 20 minuten aan het lopen.
Ervaring helpt
Sinds een paar jaar loop ik regelmatig. Ik heb er echt een gewoonte van gemaakt omdat het mij helpt om rustig te worden in mijn denken. Door het ritme van bewegen, maar ook door de stilte kan ik makkelijker mijn gedachten op een rij zetten. Vaak kom ik tijdens het wandelen ook op oplossingen voor bepaalde uitdagingen die spelen. Door de helderheid in mijn hoofd kijk ik echt anders naar mijn taken. Daarnaast merk ik dat ik anders in mijn lijf zit als na een wandeling, het voelt allemaal net wat soepeler. Deze positieve ervaringen helpen om bij tegenzin het toch te doen.
Conclusie
Ervaar je momenteel stress en merk je bij jezelf op dat je het liefst zo snel mogelijk verder wil gaan met je takenlijst en al je klusjes, parkeer even voor 20 minuten. Trek je jas aan en ga naar buiten. Het is goed voor je brein, je lijf en na 20 minuten kijk je met een frisse blik naar je takenlijst.